Hendrik(us) van Wordragen
In de stamboom van mijn moeders familie (Kuipers) wordt in 1816 in Ravenstein Anna Maria Kuijpers geboren als dochter van Lambertus Kuijpers en Maria Leijting. Anna Maria is getrouwd met Hendrikus van Wordragen. Aanwijzingen die ik daarvoor heb zijn het bevolkingsregister van Ravenstein en flarden aan informatie uit de burgerlijke stand.

Sleutel tot verder onderzoek is de naam van haar echtgenoot van wie ik veronderstelde dat hij op 15 oktober 1816 in Ammerzoden was geboren als zoon van Johannes van Wordragen en Catharina van Wordragen. Omdat ik eerlijk gezegd niet zoveel tijd had om het archief te bezoeken, probeerde ik op het internet mijn succes. Diverse naspeuringen op www.bhic.nl en www.genlias.nl leidden echter niet tot resultaat.

Op basis van de beschikbare informatie zou Anna Maria rond 1845 overleden moeten zijn, want Hendrik van Wordragen bleek in 1846 een wettig kind te hebben met (tweede) echtgenote Joanna van der Sluijs. In het bevolkingsregister kwamen de kinderen uit het zijn eerste huwelijk niet meer voor. Er waren echter ook geen overlijdensakten. Vreemd.

Mij bekroop langzamerhand het gevoel dat mijn veronderstelling van het overlijden van Anna Maria Kuijpers niet klopte toen ik het (tweede) huwelijk van Hendrikus van Wordragen in Rotterdam vond (1844). Van zijn (tweede) echtgenote werd vermeld dat zij weduwe was. Voor Hendrik was het volgens de akte zijn eerste huwelijk, of zou de ambtenaar abusievelijk niet gemeld hebben dat hij al eerder gehuwd was geweest. Geboortedatum en ouders van Hendrikus van Wordragen klopten echter weer wel!

Ik begreep er niets meer van en kwam op een nieuwe gedachte: als er nu in Ravenstein eens twee personen zouden wonen met de naam Hendrik(us) van Wordragen? Volgens het bevolkingsregister zou dat niet het geval kunnen zijn, want alle registraties waren gedateerd op 15 oktober 1816 of 1816. Het moest eigenlijk wel om een en dezelfde persoon gaan?!

Dus besloot ik maar weer eens naar het archief te gaan en het bevolkingsregister eens goed door te spitten. En wat bleek? Anna Maria Kuijpers was op 4 mei 1853 met echtgenoot, hun vier kinderen en haar 70-jarige moeder geëmigreerd naar Amerika. En in het bevolkingsregister vond ik ook “de andere” Hendrikus van Wordragen met zijn gezin die, na een kort verblijf in Rotterdam, in 1844 vanuit Rotterdam weer in Ravenstein was komen wonen.

Toen ik vervolgens de geboorteakte van Hendrikus Aloysius van Wordragen (Ravenstein 1849, akte 6) inzag, werd het verhaal mij duidelijk. Hendrikus van Wordragen (32 jaar) wordt vermeld als vader, Joanna van der Sluijs als moeder en – als klapper op de vuurpijl – Hendrikus van Wordragen (34 jaar) als getuige.
Het blijkt uiteindelijk om broers te gaan die beiden gedurende een periode van meer dan 10 jaar bijna ononderbroken in Ravenstein wonen. “Mijn” Hendrikus, geboren te Ammerzoden op 15 mei 1814. En de jongere Hendrik (want dat is zijn officiële naam) aldaar geboren op 15 oktober 1816. Als hij in 1901 in Ravenstein overlijdt, is hij 84 jaar oud en wordt zijn voornaam correct geboekstaafd.

Een deel van de verwarring is waarschijnlijk ontstaan toen bij de volkstelling in 1840 beide broers, weliswaar op verschillende woonadressen ingeschreven, door de ambtenaar bij beiden hetzelfde geboortejaar werd opgetekend!

Nou, het mysterie is dus voor een stuk opgelost. Ik heb alleen nog wel steeds een aantal vragen: waar zijn Hendrikus en Anna Maria gehuwd? Bovendien heb ik een aantal nieuwe vragen te beantwoorden: hoe is het Hendrikus, echtgenote Anna Maria, schoonmoeder Maria Leijten en kinderen in Amerika vergaan?

Moraal van het verhaal: internet is een mooi hulpmiddel, er gaat echter niets boven eigen onderzoek in de archieven!