Het was oktober 2010, ik had deze maand vrijgenomen om het trapgat te renoveren. Twee jaar eerder was, toen we het huis aan een grote verbouwing hadden onderworpen, een nieuwe trap geplaatst van begane grond tot aan de zolderverdieping. Om kosten te besparen zouden we de afwerking zelf ter hand nemen. Maar ja, zoals wel vaker, liet dat op zich wachten. Om te voorkomen dat uitstel afstel zou worden, ging ik aan de slag.
In mijn onderzoek heb ik bijzondere interesse naar verwante families ‘in den vreemde’. Een daarvan is de familie Bongers (via mijn oma van vaderszijde). Ik heb daar al eerder het artikel 1912 – Bongers Centennial – 2012 over geschreven (Mededelingenblad 60, februari 2012). Terwijl ik daar in het trapgat de nieuwe smetplanken voor de trapleuning aan het uitmeten was, schoot ‘willekeurig’ de naam van Leo Bongers door mijn hoofd. Hij stamt af van een van de Bongersen die niet in 1912 maar al in 1847 naar Amerika zijn geëmigreerd. Via het internet volgde ik hem en zijn familie al langere tijd. Mijn gedachte aan hem op dat moment was echter van ‘een vreemde aard’ …
Ik legde mijn werk in het trapgat even stil en besloot om de pc maar eens op te starten. Dat kostte enige tijd want de pc was niet meer zo snel. Toen ik dan eindelijk na enkele minuten zijn naam in Google intypte was ik kennelijk op het ergste voorbereid. Als zoekopdracht gaf ik namelijk ‘Leo Bongers obit‘ in. Obit (zie ook het Latijnse woord obiit) staat in het Amerikaans-Engels afgekort voor obituary, ofwel een overlijdensbericht. En jawel mijn vreemde voorgevoel bleek te kloppen. Leo Bongers, gepensioneerd tandarts, bleek op 12 oktober 2010 in zijn woonplaats Manhattan (KS) op 88-jarige leeftijd te zijn overleden.
De meeste tijd is stamboomonderzoek doelgericht. Actief zelf op zoek naar feiten. Maar soms lijken de feiten naar ons op zoek. Wat is toch datgene wat bijna los van tijd en ruimte ons naar bijzondere resultaten of ontdekkingen leidt? Het vindt ons soms op de gekste plaatsen. Bij mij was dat in het trapgat!